Παρακάτω θα βρείτε τα 11 βιβλία που έχει συγγράψει ο Σ. Συμεωνίδης, τον Κατάλογο των Ιστορικών δημοσιευμάτων του, καθώς επίσης και ένα βιβλίο (Βιβλιοθήκες της Σίφνου), στου οποίου την έκδοση συνέβαλε σημαντικά. Όλα τα βιβλία είναι διαθέσιμα σε μορφή pdf και μπορείτε να τα κατεβάσετε, ενώ παράλληλα μπορείτε να τα ξεφυλλίσετε (flip book).
Αντώνιος Βασ. Σάρδης – Οικονόμος Κιμώλου – Φιλικός (1772-1843)
Ο Αντώνιος Βασ. Σάρδης (1772-1843) ήταν οικονόμος Κιμώλου και φιλικός εταίρος. Ανέπτυξε συνωμοτική και επαναστατική δράση, η οποία δεν είχε περιοριστεί στον χώρο της Κιμώλου, αλλά είχε επεκταθεί ως τη Σμύρνη, όπου δραστηριοποιήθηκε ως απόστολος της Φιλικής Εταιρείας, και στα ελληνικά πολεμικά πλοία κατά την Επανάσταση, όχι ως εμψυχωτής των αγωνιστών, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ιδιότητά του ως κληρικού, αλλά ως πυρπολητής στις ναυτικές μονάδες του Ανδρέα Μιαούλη και του Ανάργυρου Λεμπέση. Το βιβλίο αυτό (του 2000) είναι αφιερωμένο στον μεγάλο αυτόν άνδρα, κληρικό και ανδρείο αγωνιστή.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Βιβλιοθήκες της Σίφνου. Kατάλογος εντύπων. Οι βιβλιοθήκες της Ι.Μ. Βρύσης και του Γυμνασίου
Η εργασία αυτή (του 1994) των Ν. Ανδριώτη και Ρ. Οιχαλιώτη που καταρτίσθηκε στα πλαίσια προγράμματος του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εκδόθηκε ως παράρτημα στα Σιφνιακά (Επετηρίς Ιστορικής Ύλης Σίφνου), έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Σίφνο και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα σε παλιότερες εποχές. Αλλά και ως καταγραφή των βιβλίων δύο σημαντικών βιβλιοθηκών (της Ι.Μ. Βρύσης και του Γυμνασίου) έχει μεγάλη αξία, γιατί φανερώνει τον ρόλο που έπαιξε το βιβλίο ως μέσο γνώσης για τους Σιφνιούς, λαϊκούς και εκκλησιαστικούς, εκείνα τα χρόνια.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Η εκπαιδευτική Άνοιξη στο νησί της Κιμώλου (1823-1854)
Το βιβλίο αυτό (του 1999) στηρίζεται σε ανέκδοτα ιστορικά στοιχεία που περιέχονται σε μεγάλο αριθμό εγγράφων των Γενικών Αρχείων του Κράτους αλλά και στη γνωστή βιβλιογραφία. Αναφέρεται στην εκπαίδευση στην Κίμωλο κατά την περίοδο 1823-1854, μία περίοδο πολλαπλών δοκιμασιών του ελληνισμού στην ηρωική προσπάθειά του αποτίναξης των δεσμών της δουλείας, της αναγνώρισής του ως ανεξάρτητης πολιτειακής οντότητας και της, εν συνεχεία, διοργάνωσης και συγκρότησης αυτής της Πολιτείας μέσα σε μύριες δυσχέρειες. Με το βιβλίο αυτό εμπλουτίζεται η βιβλιογραφία της Κιμώλου μιας ικανής περιόδου της ιστορίας της στον συγκεκριμένο τομέα της παιδείας.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Η κυρία Βρυσιανή: ήγουν συμβολή εις την ιστορίαν της εν Σίφνω ιεράς μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου
Η μελέτη αυτή (του 1966) διαφωτίζει μία μεγάλη (άνω των 300 χρόνων) περίοδο της ιστορίας της Ιεράς Μονής της Θεοτόκου Βρύσης στην Σίφνο. Ο συγγραφέας πετυχαίνει μέσα από το βιβλίο αυτό να αναδείξει τόσο την ιστορία της Ιεράς αυτής Μονής παρέχοντας ανάγλυφη και παραστατική εικόνα των περιπετειών και αγώνων του Γένους, όσο και την γενική ιστορία της Σίφνου.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Η κυρία Βρυσιανή: Τα Νεώτερα Ιστορικά Στοιχεία
Το βιβλίο αυτό (του 1980) είναι συμπληρωματικό της πολυσέλιδης πραγματείας με τίτλο Η Κυρία Βρυσιανή, ήγουν συμβολή εις την ιστορίαν της εν Σίφνω Ιεράς Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου (Αθήνα 1966). Περιλαμβάνει τις νεότερες ειδήσεις για την ιστορία της Βρυσιανής, με σκοπό την αποκατάσταση ανακριβειών και τη συμπλήρωση αριθμού κενών. Πρόκειται για στοιχεία που προέρχονται από δύο σπουδαίες αρχειακές πηγές, του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου της Πάτμου και της Propaganda Fide Sacra του Βατικανού.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Ιστορία της Σίφνου από την προϊστορική εποχή
Το βιβλίο αυτό (του 2014) είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για όποιον ενδιαφέρεται να κατανοήσει βαθύτερα την ιστορική, πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα της Σίφνου. Η Ιστορία της Σίφνου, δεύτερη μετά την όμοια του αειμνήστου Καρόλου Γκιων (1876), είναι καταγεγραμμένη μέσα από ενδελεχείς έρευνες, συστηματική και επίπονη μελέτη του Σίμου Συμεωνίδη, ενώ βασίζεται σε λεπτομερώς ελεγμένες και διασταυρωμένες μαρτυρίες αρχειακών πηγών και της βιβλιογραφίας.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Ιστορικά Αγίου Κωνσταντίνου Αρτεμώνος Σίφνου
Το βιβλίο αυτό (του 1991) περιέχει τμήμα ενός αφάνταστα πλούσιου ιστορικού υλικού και αποτελεί μία μικρή συμβολή στην ιστορία της περιώνυμης εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου Αρτεμώνος. Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας αναφέρεται στην παλαιότητα της εκκλησίας, στους ιδιοκτήτες και στους εφημέριούς της, καθώς και στις εκκλησίες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Γεωργίου του Βαρβάρου. Στο δεύτερο μέρος περιέχονται έγγραφα από τη Συλλογή της Οικογένειας Ευ. Βάου και κώδικες που περιλαμβάνουν πολύτιμα στοιχεία και αναφέρονται σε τομείς όπως: ιστορία, λαογραφία, τοπωνύμια κ.λπ.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.
Ιστορικά Δημοσιεύματα 1957-2017
Ο κατάλογος αυτός περιέχει όλα τα ιστορικά δημοσιεύματα του Σίμου Συμεωνίδη από το 1957 μέχρι το 2017, ταξινομημένα ανά έτος. Μέσω αυτού, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκτήσει μία πλήρη εικόνα των ιστορικών μελετών του Σίμου Συμεωνίδη και της εξηκονταετούς προσφοράς του στην ιστορία της Σίφνου και άλλων Κυκλάδων.
Τον Κατάλογο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ ή να το διαβάσετε στο ακόλουθο αρχείο.